OTC Acompanyament Coach Personal

Programa de Creixement Personal

creixement-personalPrograma de Creixement Personal

Desenvolupar-se i créixer és prendre tota la responsabilitat sobre un mateix, assolir la pròpia llibertat i el compromís en la vida, per tal d’esdevenir autèntics des dels nostres propis valors, propòsits  i eleccions. Probablement, si amb tot el que tens no ets feliç, amb tot el que et falta tampoc ho seràs.

El programa de creixement personal es desenvolupa en un seguit de sessions, segons el gràfic adjunt al final.

La llavor no necessita de cap model exterior per desenvolupar-se, ja que du incorporat, en la seva codificació genètica, el manual del seu creixement. Només li cal aliment i romandre al lloc que li ha tocat, no pot decidir ni, molt menys, fer. Segueix els cicles predefinits de les estacions i porta escrit, en el seu codi genètic, la manera i el moment de desenvolupar-se, créixer i madurar. Evoluciona molt lentament en el temps, simplement per adaptar-se.

Així, també l’ésser humà és complet en la seva concepció genètica i pot viure tota la seva vida com la llavor.

Què ens fa persones? Què ens diferencia com a humans? Sense cap dubte, l’ús de la nostra pròpia llibertat, essencial per escollir el que volem esdevenir. L’ésser humà creix i evoluciona a més velocitat que les altres espècies, perquè, encara que la seva evolució també és gradual i planificada genèticament, disposa de voluntat. Així, a través dels seus actes , pot realitzar salts evolutius en totes les seves dimensions; amb les seves pròpies reaccions, va dissenyant la seva existència alhora que influeix en el seu entorn. La seva intel·ligència i coneixements li permeten la comprensió de les coses i desenvolupar la seva particular saviesa per evolucionar conscientment.

Una de les nostres principals equivocacions i font de patiment és esperar que ens arribi de l’exterior la ràpida millora de les nostres condicions, el nostre benestar o desenvolupament.  Sense adonar-nos, ens instal·lem còmodament en la dependència envers els altres i les circumstàncies que ens envolten.

Cal, però, saber respondre tant a les influències externes com al propi funcionament intern, a tot allò que fem inconscientment , a aquella part nostra que s’activa sense ser-ne conscients, sense el nostre permís explícit .

Créixer i recuperar el poder com a persona requereix deixar d’anar a remolc dels esdeveniments, deixar de ser la seva víctima. Per poder ser el protagonista de la pròpia vida, cal actuar des de el propi coneixement interior, respondre i actuar des de la responsabilitat personal, amb un total compromís i en absoluta llibertat.

El creixement personal passa per l’autoconeixement, per indagar en nosaltres mateixos i acceptar qui som veritablement, sense judicis ni reserves . Reconèixer-nos i acceptar-nos tal com som és, en realitat, trobar la nostra única i autèntica perfecció. El camí ens porta moltes vegades a adoptar una visió de la vida i una manera de viure-la que no és nostra, sinó incorporada o inculcada per els nostres cercles més propers: família, escola o cercle social, que van configurar la nostra manera de ser i de comportar-nos .

No es tracta de canviar res, sinó de reconèixer totes aquelles creences que ens han configurat, els nostres valors personals,en definitiva conèixer de que estem fets, per poder decidir després com respondre adequadament, en cada ocasió concreta que se’ns presenti, de la forma més adient per al nostre benestar i bon viure .

En un segon grau podem, però, aprofundir encara més en els nostres condicionaments socials més arrelats i compartits, amb el propòsit de prendre consciència del nostre sistema de vida actual.

Aquest sistema de vida consisteix bàsicament a aprendre molt i fer moltes coses per tenir tot el possible, amb la presumpta finalitat d’esdevenir persones felices i realitzades. En realitat, el resultat és que generalment , per aconseguir això, acabem esgotats i deixem de respectar-nos a nosaltres mateixos, als altres i al mateix món on vivim. Probablement, el camí podria o hauria de ser l’invers: aprendre a esdevenir persones realitzades i felices, fer el que sigui coherent amb els nostres valors personals i, com a conseqüència, disposar només del què sigui necessari per al nostre bon viure i benestar.

Hauríem de preguntar-nos de què li serveix a l’home saber-ho tot i adquirir-ho tot, si no se sap a si mateix, si no s’aconsegueix a si mateix.

Antoni de Mello, defineix així la maduresa: “la maduresa consisteix a deixar de culpar. Ja no culpes als altres ni et culpes a tu mateix. Veus el que està malament i comences de seguida a posar-hi remei. Aquest és un senyal bastant clar de maduresa humana”.

Desenvolupar-se és prendre tota la responsabilitat sobre un mateix, el compromís vitalici d’ésser autèntic i totalment lliure. Com diu Ezra Pound, “Esclau és el qui espera que algú vingui a alliberar-lo.”

El programa de creixement personal és desenvolupa en un seguit de sessions, de la manera que s’explica al gràfic:

Creixem personal

OTC-inici-2